Ce este vezica neurogenă?

Covid-19. Platformă online pentru purtătorii de stoma pe vreme de pandemie
mai 27, 2020
Limfedemul, efect frecvent în urma bolilor oncologice
iunie 11, 2020

Ce este vezica neurogenă?

 

Vezica neurogenă este rezultatul pierderii unui control adecvat din partea sistemului nervos central ca urmare a unei afecțiuni neurologice.

Cauzele apariției vezicii neurogene sunt:

  • Leziuni ale măduvei spinării
  • Scleroză multimplă
  • Spină bifidă
  • Diabetul de tip 2
  • Parkinson
  • Accident vascular cerebral
  • Tumori cerebrale

 

O vezică neurogenă înseamnă că procesul normal de umplere și golire a vezicii urinare nu funcționează corect. Asta înseamnă că vezica urinară fie se umple fără să fie mai întâi golită corespunzător sau se golește pe neașteptate.

Simptomele vezicii urinare variază în funcție de locul în care are loc afectarea neurologică și cât de severă este aceasta.

 

În raport cu centrul medular, se descriu 2 tipuri de vezică neurogenă:

Centrală (spastică, hipercontractilă, hipersenzitivă neinhibată), în care volumul este normal sau redus și apar contracțiile involuntare. Rezultată, de obicei, din afectarea creierului sau măduvei spinării, de la nivelul lui T12.

Perferică (flacidă, paralitică motor sau senzitiv), în care volumul este mare, presiunea este scăzută, iar contracțiile sunt absente. Poate fi rezultatul afectării severe a nervilor periferici sau măduvei spinării de la nivelul S2-S4.

 

Tratamentul vezicii neurogene

 

Dacă vezica și-a pierdut capacitatea inerentă de a se goli, soluția recomandată este cateterizarea.

Tratamentul general include monitorizarea funcției renale, tratarea infecțiilor, aportul mare de fluide pentru scăderea riscului de infecție și de calculi urinari, tratament ambulator din timp, schimbări frecvente ale poziției restricite dieteteica de calciu pentru inhibarea formarii de calculi.

Chirurgia reprezintă ultima soluție. De obicei, este indicată dacă pacienții au avut sau au risc de sechele severe acute sau cronice sau dacă circumstanțele sociale, spasticitatea sau tetraplegia împiedică folosirea drenajului vertical continuu sau intermitent.

 

Dispozitive medicale recomandate pentru retenția urinară:

Catetere urinare lubrifiate și gata de utilizat

 

Catetere EasiCath pentru femei

 

Cateterele EasiCath pentru bărbați

 

Cateterele SpeediCath pentru femei si bărbați

 

Vezi magazinul online aici

 
Descarcă aici catalogul
 

Call Now Button