Limfedemul, efect frecvent în urma bolilor oncologice

Ce este vezica neurogenă?
iunie 4, 2020
Escarele și modalitatea de prevenție a acestora
iulie 20, 2020

Limfedemul, efect frecvent în urma bolilor oncologice

 

Limfedemul este o complicație frecventă care apare în momentul în care unul sau mai mulți ganglioni sunt îndepărtați chirurgical sau sunt afectați de o boală oncologică.

Limfedem înseamnă o acumulare anormală de lichid limfatic la nivelul țesuturilor moi. Sistemul limfatic este o parte componentă a sistemului imun și o parte component a sistemului circulator. Limfa este un fluid incolor care are rolul de a transporta globulele albe la nivelul circulației generale.

 

Cauza limfedemului

În momentul în care unul sau mai mulți ganglioni sunt îndepărtați chirurgical sau sunt afectați de o boală oncologică, limfa nu mai poate fi dranată în tot sistemul circulator, astfel că, se acumulează în țesuturile subcutanate. Această acumulare există în limbajul medical sub numele de edem.

Limfedemul poate apărea în orice moment al evoluției unei boli oncologice atât imediat după intervenția chirurgicală sau radioterapie, cât și la luni sau ani de zile de la intervenții.

 

În funcție de tipul de cancer, limfedmul poate apărea în zone diferite ale corpului:

 • În cancerele mamare limfedemul apare în zona memebrelor superioare.
 • În cancerele din sfera uro-genitală (cancerul tractului urinar, al vezicii urinare, renal, prostată, testicule și penis) limfedemul apare în zona membrelor inferioare.
 • În cancerele din zona capului și gâtului apare edemul la nivelul gâtului sau, uneori, la nivelul limbii.

 

Simptome
 • tumefierea unor părți sau a întreg membrului superior sau inferior, inclusive degetele
 • sesizare de îngreunare a membrului respectiv
 • diminuarea mișcării prin reducerea flexibilității articulațiilor mâinii, gleznei
 • durere sau discomfort
 • infecții recurente din cauza stagnării limfei și a activității imune scăzute
 • tegumentul devine îngroșat și dur
Tratament
 1. exerciții ușoare care pot reduce tumefacția prin simplul fapt că mușchii utilizați în diverse mișcări angrenează lichidul limfatic în circulație și reduce infiltrarea lui în țesuturi. Este important ca în timpul exercițiilor ușoare membrul să fie bandajat pentru a nu crește cantitatea de limfă la nivelul zonei solicitate;
 2. drenajul limfatic manual este o tehnică specială de masaj;
 3. compresia pneumatică presupune utilizarea unei mâneci care se pune pe membrul afectat, se ataşează la o pompa care umflă intermitent această mânecă, şi crează o presiune ce împinge lichidul spre proximal, inclusiv de la nivelul degetelor;
 4. utilizarea de bandaje compresive pe întreg membrul afectat; bandajul se face strâns în zonele distale (inclusiv degete) şi apoi din ce în ce mai slab, până la limita superioară a membrului. De asemenea, e important a se ţine ridicat membrul afectat (drenaj decliv postural), mai ales în momentele de repaus; se aşază pe o suprafaţă confortabilă, deasupra nivelului cordului, această poziţie favorizând drenajul lichidului acumulat în ţesuturi;

 

Produse recomandate pentru drenajul limfatic la nivelul membrelor superioare

Mânecă de compresie  

 

Mănușă de compresie

 

Mânecă de compresie fără prelungire către palmă

 

Mânecă de compresie cu secțiune pentru umeri

 

Vezi magazinul online aici

 
Descarcă aici catalogul
 

Call Now Button