Cancer Colorectal: Tommy Chong vorbește despre cancerul colorectal, sacii de colostomie și puterea umorului în vindecare

REGULAMENTUL CONCURSULUI „Cadou pentru aproapele tău” 06.12.2018 – 20.12.2018
decembrie 7, 2018
Programul Național Stomacare
martie 22, 2019

Tommy Chong a avut multe roluri de-a lungul carierei sale: comedian (actor in comedia care a castigat premiul Grammy, Cheech & Chong), actor, muzician, activist de canabis și concurent la ”Dancing With the Star”.

Altceva de adăugat la lista de mai sus?

Supraviețuitor de cancer. Sub supravegherea lui Kevork Kazanjian, MD, șeful secției de chirurgie colorectală din cadrul UCLA, Chong a fost tratat recent de cancer colorectal în cadrul Programului de Tratare a Cancerului Colorectal de la UCLA, la centrul medical Ronald Reagan UCLA. În onoarea zilei Naționale a Supraviețuitorilor de cancer colorectal de pe data de 5 iunie, Chong ne vorbește despre lupta împotriva cancerului cu umor, atitudine și cu ajutorul unei echipe medicale grozave.

 Cum vă simțiți?

Tocmai am terminat acum o lună tratamentul. Am scăpat de cancer, sunt liber ca un fluture și mă simt incredibil.

 Cum a fost să fți diagnosticat?

Amuzant este că am fost diagnosticat cu cancer la prostată în anul 2008. Am facut o biopsie și un specialist m-a sfătuit să nu fac nimic pentru că acționează lent. Apoi am început să fiu încăpățânat. Am făcut câteva interviuri și am spus că îmi tratez cancerul de prostată cu supozitoare cu marijuana. Am fost la ”Dancing With the Stars” unde mă lăudam că îmi tratez cancerul de prostată cu marijuana și apoi, am început să am simptome de cancer colorectal. Am mers la doctor și, întradevăr, aveam o tumoare. A fost ca și cum dumnezeul cancerului a zis, ”Nu, o să îți dau ceva real să tratezi.”

 Ați căutat imediat tratament?

Echipa medicală a scos tumoarea aproape imediat după ce au descoperit-o. Am îndurat radiații pentru o lună și apoi am avut operația. Am găsit UCLA care este cel mai bun loc pentru tratare: cei mai buni chirurgi, cea mai bună îngrijire și cea mai bună atitudine. Pentru un an am luat pastile de chimioterapie, 20 de zile luam și o săptămână făceam pauză. A fost o luptă scurtă, o scurtă lovitură în drum pentru mine.

De ce credeți că recuperarea dvs. a fost așa de ușoară?

Mereu am fost foarte activ. Am fost un obsedat de culturism de când aveam 16 sau 17 ani. Încă fac exerciții – culturism, joc golf. Uite ce am învățat, în special cu antrenamentul pentru greutate și jocul de golf: Suntem stăpâni ai proprii noastre nave. Noi decidem dacă vrem să fim sănătoși sau bolnavi, fericiți sau triști. Printr-o atitudine puternică pe durata acestui timp greu, corpul nostru răspunde percepției pe care o avem despre sine.

 Deci, umorul a jucat un rol important în zilele cu cancer?

De când am avut cancer colorectal, au trebuit să-mi refacă “întreaga instalație” Am ajuns de la a-mi putea folosi în mod normal intestinele, la a avea o pungă pentru colostomie. În calitate de comediant, lucrez în mod rutinier la argumente pro și contra. Tratez orice problemă cu amuzament. Astfel, fac să nu mai fie o problemă. Face parte dintr-o rutină.

Mai există încă stigmă și dezinformare despre colostomii. Cum a fost aceasta experienta pentru dumneavoastra?

Privește-te cealaltă parte a paharului: Dacă nu o faci, ești mort. Este, de fapt, un plus în viața mea. Nu mai petrec minute întregi pe toaleta. Pot să intru într-o toaletă și în câteva secunde să schimb totul. Nu este o problemă fizică. Este un impact vizual, atât. Am o umflătură pe care o poți vedea prin tricou. Este incomod, dar un altfel de inconvenient. Mă ține viu și mă va mai ține mulți ani de acum încolo. Mă uit la tot ca la o binecuvântare.

Aveți vreun sfat pentru cei cu risc sau pentru cei care se luptă cu cancerul?

Dacă suspectezi că ceva nu este în regulă, du-te și controlează-te imediat. Nu inventa povești si scuze. Nu te teme să fii controlat. Este mai bine să știi adevărul.

Boala este o experiență din care înveți. Minunile care se întâmplă vin din interior. Asta am descoperit și așa îmi trăiesc viața acum. Este o chestiune de atitudine. Sunt dovada vie că umorul te va ajuta sa treci peste orice.

 

Articol preluat de la: https://connect.uclahealth.org/2016/06/03/tommy-chong-talks-colorectal-cancer-colostomy-bags-and-the-healing-power-of-humor/?fbclid=IwAR2xMkpb-b1keE7eE4Q4ngBe5HZGWGzN3ujXwcb2LHaGc8UQmOrmzHpMEyo

Photo credits:  MJ NEWS NETWORK