Cum afectează intervenția chirughicală percepția de sine a persoanelor cu stomă?

Andreea Ponova, manager de Relatii Clienti
martie 9, 2020
Cum să alegeţi produsul potrivit în funcţie de tipul stomei dumneavoastră?
martie 18, 2020

Cum afectează intervenția chirughicală percepția de sine a persoanelor cu stomă?

 

Ani de zile, am crezut că gândirea nu este decât o chestiune a ceea ce se întâmplă în creier. Apoi cercetătorii au început să investigheze relația dintre creier și corpul nostru și au creat experimente pentru a explora această legătură.

Într-unul din aceste experimente, participanților li s-a cerut să estimeze cât de abrupt este un deal. Estimările lor erau destul de exacte. Cu excepția cazului în care erau obosiți sau purtând un rucsac greu. Atunci dealul părea mult mai abrupt decât era de fapt.

Acest simplu experiment arată că percepția noastră asupra unui deal înclinat este afectată de starea noastră fizică. Deci, în loc să vedem corpul ca pe un vehicul care transportă creierul, trebuie să percepem corpul și creierul ca fiind strâns legate între ele. Corpul nostru afectează percepția noastră despre lume, alți oameni și despre noi înșine.

Dacă aplicăm aceast principiu și persoanelor cu stomă, este necesar să spunem că operația chirurgicală schimbă modul în care pacienții se raportează la ei înșiși, mediul social și modul în care se conectează cu ceilalți. Ei devin mai conștienți de sine și își pierd încrederea și autonomia socială. Modificările postoperatorii nu numai că îngreunează relaționarea cu lumea exterioară; li se va părea dificil să se conecteze cu sine.

Înainte de operație pacientul este familiarizat cu corpul său și are încredere în el. Dar deodată, după operație, se găsește într-un loc nou, necunoscut. Pacientul are un nou mod de a elimina materiile fecale sau urina, prin deschiderea artificială de la nivelul peretelui abdominal numită stomă.

După operație persoanele stomizate au tendința de a evita situațiile pe care le consideră incomode sau deranjante – cum ar fi întâlnirea cu oamenii, privirea corpului lor sau alte activități de care se bucurau anterior. Le evită pentru că, cred că nu pot face față.

Pentru a ajuta persoanele cu stomă, avem nevoie de o abordare care să îi ajute să înțeleagă dificultățile cu care se confruntă și să aibă o viață normală.

Iată câteva dintre strategiile pe care le puteți utiliza pentru a ajuta persoanele cu stomă

– Creză un spațiu sigur. Pacienții au nevoie de un spațiu unde își pot exprima în mod deschis experiențele, gândurile și sentimentele. Asistentul medical sau alte persoane specializate îi pot ajuta în clarificarea temerilor pe care le au.

– Oferă speranță. Este important să încurajăm pacientul și să îi prezentăm cazuri reale de pacienți care au o viață normală după operație.

– Ajută-l să identifice ce activități dorește să desfășoare. Întrebați pacientul ce ar dori să facă în urmatoarea perioadă. După zilele de refacere recomandate de medic, pacientul poate să își reia activitățile zilnice.

– Realizați un plan de călătorie. Când pacientul este pregătit să iasă din casă, îl puteți ajuta să își elaboreze un plan pentru a ajunge acolo unde își dorește și să îi oferiți suportul necesar. Este posibil să aibă nevoie de un însoțitor de călătorie pentru mai multă încredere.

– Adresarea potențialelor blocaje. Această strategie ajută pacientul să realizeze ce temeri are cu privire la situația actuală șă să găsească o soluție pentru fiecare blocaj mental sau emoțional. Încurajați persoana stomizată să vadă și alte perspective, puneți întrebări precum: „Cum altfel ați putea privi această situație?”; „Cum ați putea face față dacă s-ar întâmpla acel lucru?”; „Dacă s-ar întâmpla cu altcineva, cum le-ați vedea?”; „Ce ar trebui să se întâmple pentru a avea încredere în corpul dumneavoastră?”.

 

Pe parcursul perioadei de acomodare cu stoma, pacientul este posibil să întâmpine situații frecvente precum: scurgeri, iritații sau complicații ale stomei. Este important ca pacientul să recunoască aceste simptome, să înțeleagă că este posibil să apară și să știe cum să se îngrijească. De aceea este foarte importanta intervenția asistentului medical specializat sau a specialistului în stomaterapie.