Cum să alegeţi produsul potrivit în funcţie de tipul stomei dumneavoastră?

Cum afectează intervenția chirughicală percepția de sine a persoanelor cu stomă?
martie 11, 2020
Informare COVID 19
martie 20, 2020

Cum să alegeţi produsul potrivit în funcţie de tipul stomei dumneavoastră?

După intervenţia chirugicală pacienţii cu stomă  vor continua să aibă o viaţă normală şi îsi vor relua activităţile pe care le desfăşurau în mod obişnuit.

Calitatea vieţii pacienţilor cu stomă este influenţată de alegerea dispozitivului medical potrivit pentru fiecare profil corporal.

Sistemul stomic potrivit este ales în funcţie de cum arată perimetrul din jurul stomei şi poziţia stomei în relaţie cu suprafaţa pielii. De asemenea, sunt luate în considerare şi tipul de materii stomiale (solide, lichide sau urină).

În funcţie de poziţia stomei în relaţie cu suprafaţa pielii pot exista 3 tipuri de stomă:

  1. Stoma este deasupra nivelului pielii;
  2. Stoma este la nivelul pielii;
  3. Stoma este sub nivelul pielii, retractată.

Alege corect sistemul stomic

Ce detalii să luaţi în considerare atunci când alegeţi produsele cosmetice?

Este important ca de fiecare dată când schimbaţi sistemul stomic să verificaţi pielea din jurul stomei. Semnele de deteriorare a pielii pot indica faptul că dispozitivul nu a fost aplicat corect, flanşa nu a fost taiată pe dimensiunea stomei sau dispozitivul trebuie să fie schimbat mai des sau mai rar în funcţie de situaţie.

1.Pielea din jurul stomei este sănătoasă

Pielea sănătoasă este uşor de recunoscut, indiferent de culoarea pielii, pielea din jurul stomei trebuie să aibă aceeaşi culoare cu restul pielii de pe abdomen.

Accesorii şi cosmetice recomandate

Centura abdominală pentru colo/ileostomie este recomandată pentru a reduce riscul de apariţie a herniei la nivelul stomei după operaţie. O puteţi utiliza atunci când faceţi activităţi fizice şi pentru a vă menţine dispozitivul în poziţia corectă.

Crema hidratantă Barrier Comfeel este indicată pentru a evita uscarea şi iritarea tegumentului. Catifelează şi hidratează pielea din jurul stomei.

Loţiunea curăţătoare Comfeel Cleanser o puteţi folosi pentru a curăţa tegumentul după îndepărtarea flanşei. Această loţiune curăţă delicat şi eficient zona din jurul stomei, creând o senzaţie revigorantă, conţine alcool.

Recomandăm pachetul de cosmetice pentru PREVENȚIE – piele sănătoasă, predispusă la iritații

2.Pielea din jurul stomei este iritată

Atunci când aveţi senzaţia de arsură sau usturime este indicat să schimbaţi flanşa. De asemenea, să verificaţi dacă aţi urmat corect paşii de schimbare a sistemului stomic şi dacă aveţi nevoie de ajustări. Iritaţiile apar atunci când materiile stomiale s-au infiltrat pe sub flanşa adezivă, flanşa nu a fost decupată corect sau nu a fost îndepărtată suficient de delicat.

Accesorii şi cosmetice recomandate

Crema protectoare Critic Barrier este recomandată pentru iritaţii agresive, tegument macerat sau iritat. Crema are acţiune sicativă foarte puternică, permiţând vindecarea epidermei.

Inelul modelabil din hidrocoloid Brava creează o etanșeitate durabilă între stomă și flanşă pentru a proteja astfel pielea împotriva scurgerilor de secreţii intestinale.

Pasta Brava fără alcool oferă protecție fără usturimi pentru tratarea complicațiilor scurgerilor. Umple golurile și pliurile zonei peristomale pentru a menține o adezivitate crescută între stomă și produsul de protezare, cu scopul de a preveni scurgerile intestinale pe piele.

În cazul în care în jurul stomei aveți semne de iritații ușoare vă recomandăm pachetul de cosmetice pentru IRITAȚII UȘOARE

În cazul în care în jurul stomei aveți pielea iritată vă recomandăm pachetul de cosmetice pentru IRITAȚII SEVERE.

3.Pielea din jurul stomei are pliuri şi cute

Profilurile corporale sunt diferite şi pot avea diverse denivelări sau pliuri în jurul stomei. Aceste pliuri pot fi superficiale sau adanci şi este nevoie de produsele cosmetice pentru a proteza corect fiecare tip de stomă.

Accesorii şi cosmetice recomandate

Pasta Coloplast cu alcool nivelează cicatricile, pliurile și denivelarile tegumentare din jurul stomei. Asigură etanșeitatea adecvată a sacului colector la nivelul stomei.

Crema protectoare Protact Conveen este indicată pentru tegumentul ușor iritat. Are proprietăţi sicative datorită oxidului de zinc din compoziție și previne deshidratarea.

Filmul protector Conveen formează prin aplicare un strat subțire protector, semipermeabil și rezistent la apă, care protejează tegumentul. De asemnea, formează o peliculă protectoare care crește adezivitatea flanșei.

Dacă în jurul stomei pielea este în pliuri sau cute și nu este iritată vă recomandăm pachetul de cosmetice pentru PIELE ÎN PLIURI / DENIVELĂRI FĂRĂ IRITAȚIE.

Dacă în jurul stomei pielea este în pliuri sau cute și este iritată vă recomandăm pachetul de cosmetice pentru PIELE ÎN PLIURI / DENIVELĂRI CU IRITAȚIE.

Mai multe informaţii despre paşii de schimbare a sistemului stomic găsiţi aici. –https://www.youtube.com/channel/UCq2F2EcHA8kdDi2pi0elbqw?view_as=subscriber

Mai multe detalii despre sistemele stomice găsiţi aici. – https://www.medicalexpress.ro/sisteme-stomice/

Call Now Button