Herniile parastomale și cum să le gestionăm

Pot să înot dacă am stomă?
Blocajele intestinale 
[mashshare]

Herniile parastomale și cum să le gestionăm

 

În timpul intervenției chirurgicale, chirurgul face o deschidere prin peretele abdominal pentru a scoate o bucată de intestine, resultând stoma (“anusul contra naturii”). Această deschidere poate fi o slăbiciune în peretele abdominal. Deschiderea se poate mări, permițând intestinului, grăsimii sau altor țesuturi abdominale să se umfle prin el și să dezvolte o hernie.

Unii oameni sunt predispuși la hernii

Acest lucru se datorează faptului că se nasc cu o incapacitate genetică de a produce colagen (proteină) pentru a repara și întări mușchii și este posibil să apară mult mai repede această problemă. Unele persoane se nasc cu o capacitate normală de a produce colagen, dar îl pierd din cauza malnutriției, infecției, utilizării corticosteroizilor sau a fumatului.

 

Următoarele sfaturi vă pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta o hernie și vă pot ajuta la prevenirea agravării herniei:
  • Nu ridicați greutăți
  • Efectuați exerciții abdominale ușoare pentru a întări peretele abdominal
  • Sprijiniți zona abdominală cu centuri de sprijin sau articole de îmbrăcăminte de sprijin
  • Încercați să țineți o pernă pe abdomen atunci când tușiți sau strănutați. Acest lucru susține peretele abdominal și reduce presiunea intraabdominală. O centură de sprijin / îmbrăcăminte vă va ajuta, de asemenea în astfel de situații.
  • Preveniți constipația consumând multe lichide și mențineți o alimentație bună, bogată în fibre.
  • Evitați să vă îngrășați sau încercați să slăbiți dacă este necesar.

 

Deși o hernie parastomală vă poate restricționa să faceți anumite lucruri, totuși puteți trăi o „viață normală”.

Lucruri precum exercițiile fizice ușoare, mâncarea și hidratarea, un sistem bun de protezare a stomei și o centură sau îmbrăcăminte de sprijin pentru hernie vă pot ajuta să vă gestionați hernia și să trăiți o viață normală.

 

Mulți oameni care dezvoltă o hernie parastomală nu au probleme sau complicații

Problemele includ funcționarea imprevizibilă a stomei când conținutul stomial alternează între constipație și diaree. Umflarea pielii din jurul stomei poate provoca uneori dureri sau disconfort. Foarte rar intestinele pot fi prinse în hernie, aceasta numindu-se strangulare. Acest lucru poate provoca dureri extreme și poate necesita o intervenție chirurgicală de urgență. Uneori, o hernie poate face ca aplicarea sacului colector pe stomă să fie dificilă și poate duce la probleme precum scurgeri. Este important să găsiți o pungă de colectare care să se muleze în jurul stomiei dvs. pentru a crea un sigiliu sigur și pentru a reduce riscul scurgerilor. Vezi aici întreaga gamă de pungi colectoare pentru stomă de ala Coloplast.

 

Dacă sunteți conștient de hernia dvs., puteți cere sfaturi

Puteți întreba chirurgul dvs. despre diferite opțiuni pentru chirurgia de reparare a herniei, ratele de succes ale chirurgiei de reparare a herniei și ratele de recurență a herniei după operație. Există factori de risc care includ riscuri chirurgicale generale, cum ar fi durerea, infecția și leziunile. S-ar putea să doriți să vă gândiți dacă hernia dvs. parastomală vă afectează suficient sănătatea și bunăstarea pentru a lua în considerare o altă operație.

 

O centură sau o îmbrăcăminte de susținere a herniei poate ajuta la minimizarea durerii, deoarece acestea sunt concepute pentru a vă susține mușchii abdominali, în special în timpul mișcării, tusei și strănutului. Cel mai bun mod de a vă pune cureaua este atunci când vă așezați pe spate. Hernia  parastomală va cădea în mod natural în spațiul său original din corp. Când vă aplicați hernia parastomală ar trebui să fie apoi susținută de centură pentru a rămâne în acest spațiu, iar acest lucru vă va ajuta să vă simțiți mai confortabil.

 

Dacă sunteți îngrijorat de starea herniei parastomale, aveți complicații sau credeți că ați dezvoltat o hernie parastomală, vă rugăm să discutați cu un specialist StomaCare – suntem aici pentru a vă ajuta!

 

Ai nevoie de ajutor? Contacteaza-ne
suport@stomaterapie.ro
Telefon: +4 031 433 6133 / +4 0723 677 066
Call Now Button