O viață mai bună pentru persoanele cu incontinență urinară

Boala Crohn și principalele simptome
Informare – Reglementări în sistemul de sănătate aplicabile în trimestrul II al anului 2021
[mashshare]

O viață mai bună pentru persoanele cu incontinență urinară

 

 

Incontinența urinară este pierderea controlului vezicii urinare, devenind o problemă frecventă în rândul oamenilor și adesea jenantă. Severitatea incontinenței variază de la scurgerile de urină ocazionale, atunci când tușiți sau strănutați, până la dorința de a urina atât de brusc și de puternic încât nu ajungeți la toaletă la timp.

Deși apare mai des pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, incontinența urinară nu este o consecință inevitabilă a îmbătrânirii. Dacă incontinența urinară vă afectează activitățile zilnice, nu ezitați să vă adresați medicului specialist. Pentru majoritatea oamenilor, stilul de viață simplu și modificările dietetice sau îngrijirea medicală pot trata simptomele incontinenței urinare. Descoperiți tehnici de îngrijire și produse discrete care vă pot ajuta să duceți o viață cât mai bună.

 

Efectele incontinenței urinare

Dacă incontinența urinară nu este tratată la timp sau corect, poate duce la riscuri de sănătate pe termen lung, precum:

  • Infecții ale tractului urinar – Golirea incompletă a vezicii favorizează înmulțirea bacteriilor și altor germeni care migrează către uretră și rinichi, cauzând probleme renale grave.
  • Probleme dermatologice – Pielea se irită datorită contactului constant cu urina sau cu fecalele și nu se mai poate apăra suficient împotriva germenilor. Sistemul de protecție naturală a pielii este slăbit, ceea ce duce la iritații, formarea de eczeme cronice sau chiar a escarelor.
  • Stresul emoțional – Cei afectați se simt adesea excluși, jenați și nu le este ușor să vorbească despre situația în care se află. De aceea, incontinența urinară poate afecta relațiile sociale, profesionale și personale.

 

 

 

 

Modificările simple ale stilului de viață pot îmbunătăți controlul vezicii urinare și vă pot ajuta să aveți o viață normală alături de cei dragi, fără să vă faceți griji.  Din fericire, există strategii simple pe care le puteți încerca.

Medicii numesc adesea aceste strategii – modificări ale stilului de viață sau terapii comportamentale. Sunt sigure, ușoare, eficiente și ieftine. Puteți încerca aceste tehnici pentru a susține funcția naturală a vezicii, prin mici modificări ale dietei dumneavoastră și puteți introduce anumite exerciții zilnice:

 

 

 

 

 

  • Dieta. Urmați o dietă completă, cu multe alimente ușor digerabile, cu conținut ridicat de fibre, precum pâine integrală, ovăz, fructe și legume crude – însă evitați alimentele care pot genera flatulența precum leguminoasele, varza, ceapa etc. Iaurtul și chefirul sunt suplimente utile în dieta dumneavoastră zilnică, acestea susținând flora intestinală naturală.
  • Hidratarea. Asigurați-vă că beți între 1,5 și 3 litri de apă pe zi. Ceaiurile de fructe, infuziile de plante și apă ușor carbonatata sunt recomandate, însă evitați sucurile de fructe și legume, ceaiul negru, cafeaua și băuturile alcoolice, deoarece acestea conduc la urinări frecvente și irită vezica.
  • Rutina. Vă puteți obișnui să mergeți la toaletă la anumite ore, în intervale specifice. Cu timpul, vezica se adapteaza cu precizie la acest ritm și „uită” nevoile dintre aceste momente. Începeți activitatea de antrenare a vezicii mergând la toaleta în timpul zilei din două în două ore, timp de două săptămâni. Treptat, puteți crește intervalele între vizitele planificate la toaletă. Mergeți întotdeauna la toaleta la aceste intervale, chiar dacă nu simțiți nevoia. Păstrați un jurnal pentru a vă monitoriza progresul.
  • Faceți sport. Activitatea fizică regulată este foarte importantă și poate îmbunătăți simptomele, însă alegeți activități care nu presupun o presiune foarte mare pe cavitatea abdominală și pe planșeul perineal. Mersul pe jos, înotul, dansul, yoga și ciclismul sunt ideale.
  • Mențineți o greutate sănătoasă. A fi supraponderal poate contribui la probleme de control al vezicii urinare, în special în incontinența stresului. Greutatea corporală excesivă exercită presiune asupra abdomenului și a vezicii urinare, ducând uneori la scurgeri involuntare. O greutate optimă ar putea ajuta.
  • Renunțați la fumat. Este mai probabil ca fumătorii să aibă probleme de control al vezicii urinare și să aibă simptome mai severe. Fumătorii tind să dezvolte o tuse cronică, care poate exercita o presiune suplimentară asupra vezicii și poate agrava incontinența urinară.
  • Încordarea mușchilor pelvieni. Vă recomandăm să faceți o listă cu toate situațiile în care urinați involuntar (poate atunci când strănutați sau tușiți) și să adoptați un comportament de prevenție precum încordarea mușchilor pelvieni înainte de momentul declanșator, expirând și ținându-vă spatele drept. Practica regulată poate duce la contractarea automată a planșeului perineal în situații declanșatoare.

 

Rolul dumneavoastră în tratament

Terapiile comportamentale, care necesită timp și practică, pot îmbunătăți controlul vezicii urinare. Dacă respectați programul, veți vedea probabil o îmbunătățire a simptomelor. Și dacă una dintre aceste abordări nu funcționează, discutați cu medicul dumneavoastră despre încercarea unei alte strategii.

Alegerea produsului potrivit

Pe lângă ajustarea stilului de viață, un aspect important în managementul incontinenței urinare este alegerea unui dispozitiv medical special. În cazul bărbaților a unui condom urinar sigur și ușor de utilizat. Produsele de calitate discrete, perfect adaptabile lenjeriei intime, vă permit eliminarea lichidelor, protejandu-vă pielea și prevenind eventualele zgomote ale materialelor si mirosul. Iar în cazul femeilor a unei bandelete transvaginale care tratează incontinența urinară. Aceste produse sunt decontate de Casa Națională de Asigurari de Sănătate! Puteți beneficia de ele și dumneavoastră! Aflați aici care sunt documentele de care aveți nevoie pentru a primi produse decontate de CNAS.

Pentru mai multe informatii privind prețul, contactați reprezentantul Medical Express corespunzator zonei dumneavoastră.

 

Alegerea produsului depinde de gravitatea și de frecvența manifestării afecțiunii și trebuie adaptată pentru a vă satisface nevoile.

Call Now Button