Boala Crohn și principalele simptome

Limfedemul – prevenție și tratament
O viață mai bună pentru persoanele cu incontinență urinară

Boala Crohn și principalele simptome

 

Boala Crohn este o boala inflamatorie cronică cu localizare la nivelul peretelui tractului digestiv, putând afecta teoretic orice segment de la esofag până la anus, dar în special ultima porțiune a intestinului subțire (ileita terminală) și la nivelul colonului. Boala Crohn este caracterizată prin leziuni inflamatorii ulcerative transmurale ce pot determina complicații de tipul stricturilor sau fistulelor.

Boala Crohn este boala adultului tânăr (15 – 30 ani), dar poate apărea și la vârste mai înaintate, cu incidență egală la femei și bărbați.

Cauza bolii Crohn nu este cunoscută. Au fost propuse cauze genetice, infecțioase, tulburări imunologice, dar nici una nu a fost demonstrată cert.

 

 

Simptomele bolii Crohn sunt :

 

 • accentuarea tranzitului intestinal – scaune moi, de câteva ori pe zi – persistentă saptamini-luni (diaree cronica neinfecțioasă)
 • dureri abdominale recurente
 • sângerări rectale
 • febra persistentă
 • dureri de spate
 • scădere în greutate

Severitatea diareei și extinderea bolii inflamatorii intestinale pot necesita spitalizare de urgență; uneori simptomatologia poate mima o apendicită acută sau o ocluzie intestinală, dar de cele mai multe ori, pacienții se internează pentru stabilirea cauzei unei diareei prelungite sau unui sindrom febril persistent sau speriați de sângerări rectale.

 

Diagnosticul bolii Crohn:

 

Diagnosticul va consta în evaluarea atentă a medicului cu experiență în chirurgia colorectală sau gastroenterolog cu precizarea istoricului afecțiunii și a antecedentelor personale ale pacientului, dietă, medicație, particularități ale tranzitului intestinal, urmată de alte analize.

 • Examenul digital rectal
 • Analize sangvine pentru a evalua o eventuală infectie
 • Analiza materiilor fecale pentru a evalua eventuale pierderi de sânge, eventuală inflamație sau infecție
 • Colonoscopie – examinarea colonului cu un telescop flexibil și luarea unei biopsii (o mică porțiune din peretele colonic) pentru a preciza cu acuratețe diagnosticul și a exclude un eventual cancer de colon
 • RMN abdominal

  

Tratament boala Crohn:

Tratamentul în Boala Crohn vizează controlul inflamației, controlul deficientelor nutriționale și ameliorarea simptomelor.

Tratamentul constă în administrarea de medicamente și suplimente alimentare și intervenții chirurgicale.

 • Steroizii sunt antiinflamatoarele cele mai folosite în tratamentul puseelor acute moderate sau severe. Puseele severe trebuie tratate în spital prin administrare intravenoasă și de multe ori în asociație cu chimioterapice de tiplul ciclosporinei
 • Azatioprina este utilizata in afectiunile cronice cu pusee repetate care ar necesita tratament corticoterapic indelungat
 • Terapiile inovatoare anti-TNF sunt dedicate cazurilor severe si numai sub indrumarea medicului gastroenterolog.
 • Tratamentul chirugical în Boala Crohn vizeaza rezolvarea unor complicatii cum sunt: ocluzia intestinală, fistulele, abcesele abdominale sau sângerările sau se efectuează cu scopul de a îndepărta o porțiune afectată de intestin și în felul acesta, de a ameliora simptomatologia severă care nu raspunde la tratamentul medicamentos. Trebuie înțeles că îndepartarea zonei de intestin afectate amelioreaza simptomatologia, dar nu vindeca pacientul, boala de regula recidivând în zonele de intestin apropiate de cea excizată.

Uneori este necesară terminarea interventiilor chirurgicale prin efectuarea unei deschideri artificiale (stoma) a intestinului subtire (ileostoma) sau gros (colostoma) la nivelul peretelui abdominal. Frecvent este o condiție temporara, deși în anumite situații stoma poate fi o soluție definitivă. Dacă este nevoie de efectuarea unei stome, acest lucru va fi prezentat în amănunt de chirurgul care va efectua intervenția chirurgicală, iar echipa de asistente care se ocupă de îngrijirea stomelor va oferi pacientului tot suportul.

 

Stomă – deschidere la nivelul peretelui abdominal

Mai multe informatii despre stoma și ingrijirea ei găsiți aici: www.stomaterapie.ro

 

Cu respectarea regimului și sub un tratament medico-chirurgical corect, majoritatea pacienților pot înfrunta cu bine provocarea bolii. Durata medie de viață nu este modificată. În momentul actual, grație noilor clase de medicamente și a tehnicilor chirurgicale îmbunătățite, prognosticul bolii și calitatea vieții sunt net ameliorate față de trecut.
Diagnosticul și tratamentul bolii Crohn sunt apanajul medicului gastroenterolog, care va indica măsurile necesare, în funcție de specificul fiecărui pacient în parte.

 

 

Consiliere gratuită la 031 433 6133 sau la suport@stomaterapie.ro

Dispozitive medicale necesare, chiar aici: https://www.medicalexpress.ro/sisteme-stomice/

 

Call Now Button