Boala Crohn este o boala inflamatorie cronică cu localizare la nivelul peretelui tractului digestiv, putând afecta teoretic orice segment de la esofag până la anus, dar în special ultima porțiune a intestinului subțire (ileita terminală) și la nivelul colonului. Boala Crohn este caracterizată prin leziuni inflamatorii ulcerative transmurale ce pot determina complicații de tipul stricturilor sau fistulelor.
Boala Crohn este boala adultului tânăr (15 – 30 ani), dar poate apărea și la vârste mai înaintate, cu incidență egală la femei și bărbați.
Cauza bolii Crohn nu este cunoscută. Au fost propuse cauze genetice, infecțioase, tulburări imunologice, dar nici una nu a fost demonstrată cert.
Severitatea diareei și extinderea bolii inflamatorii intestinale pot necesita spitalizare de urgență; uneori simptomatologia poate mima o apendicită acută sau o ocluzie intestinală, dar de cele mai multe ori, pacienții se internează pentru stabilirea cauzei unei diareei prelungite sau unui sindrom febril persistent sau speriați de sângerări rectale.
Diagnosticul va consta în evaluarea atentă a medicului cu experiență în chirurgia colorectală sau gastroenterolog cu precizarea istoricului afecțiunii și a antecedentelor personale ale pacientului, dietă, medicație, particularități ale tranzitului intestinal, urmată de alte analize.
Tratamentul în Boala Crohn vizează controlul inflamației, controlul deficientelor nutriționale și ameliorarea simptomelor.
Tratamentul constă în administrarea de medicamente și suplimente alimentare și intervenții chirurgicale.
Uneori este necesară terminarea interventiilor chirurgicale prin efectuarea unei deschideri artificiale (stoma) a intestinului subtire (ileostoma) sau gros (colostoma) la nivelul peretelui abdominal. Frecvent este o condiție temporara, deși în anumite situații stoma poate fi o soluție definitivă. Dacă este nevoie de efectuarea unei stome, acest lucru va fi prezentat în amănunt de chirurgul care va efectua intervenția chirurgicală, iar echipa de asistente care se ocupă de îngrijirea stomelor va oferi pacientului tot suportul.
Stomă – deschidere la nivelul peretelui abdominal
Mai multe informatii despre stoma și ingrijirea ei găsiți aici: www.stomaterapie.ro
Cu respectarea regimului și sub un tratament medico-chirurgical corect, majoritatea pacienților pot înfrunta cu bine provocarea bolii. Durata medie de viață nu este modificată. În momentul actual, grație noilor clase de medicamente și a tehnicilor chirurgicale îmbunătățite, prognosticul bolii și calitatea vieții sunt net ameliorate față de trecut.
Diagnosticul și tratamentul bolii Crohn sunt apanajul medicului gastroenterolog, care va indica măsurile necesare, în funcție de specificul fiecărui pacient în parte.
Consiliere gratuită la 031 433 6133 sau la suport@stomaterapie.ro
Dispozitive medicale necesare, chiar aici: https://www.medicalexpress.ro/sisteme-stomice/