Limfedemul sau edemul limfatic este o afecțiune cauzată de o acumulare de lichid limfatic în țesuturi, care apare în urma unor tratamente chirurgicale în boli oncologice sau în cazul unor boli parazitare. Limfedemul nu se vindecă, dar cu ajutorul tratamentelor corecte poate fi controlat și ameliorat.
Rolurile sistemului limfatic sunt de a colecta lichidul interstitial și de-al transporta până la vasele sanguine, un rol important îl are în imunitate, acesta transportă agenții infecțioși bacterieni și virali care sunt reținuți la nivelul ganglionilor limfatici și absoarbe lipidele din sistemul digestiv – intestinul subțire.
Limfedemul primar – are componență ereditară și este rar întâlnit. Există mare variabilitate în ceea ce privește fenotipul și vârsta pacienților la prezentare.
Limfedemul secundar – este mult mai frecvent decât cel primar. De obicei este cauzat de intervenții chirurgicale (în special limfadenectomii, în mod tipic pentru cancerul mamar), radioterapie (în special axilară sau inghinală), traumatisme, obstrucție tumorala limfatică, iar în țările subdezvoltate de filarioză limfatică.
Limfedemul poate apărea și când limfa se acumulează în țesuturile interstitiale secundar insuficienței venoase cronice.
Principalul simptom al edemului limfatic constă în umflarea mâinilor sau/și a picioarelor. De asemenea, pot apărea manifestări precum:
Pentru a trata limfedemul, din păcate, nu există tratament, dar sunt anumite măsuri care pot ameliora simptomele. Iată câteva metode ce pot ameliora disconfortul cauzat de limfedem:
Masaj pentru drenaj limfatic – este realizat de o persoană certificată, dar nu este recomandat persoanelor care are infecții ale pielii sau care prezintă cheaguri de sânge. Masajul realizat în punctele unde se găsesc ganglionii limfatici stimulează eliberarea toxinelor din aceștia. Acest tip de masaj poate fi efectuat și acasă, de pacient sau aparținător, dar numai după învățarea tehnicii corecte.
Compresie externă – se realizează cu ajutorul unor bandaje, manșete sau mănuși elastice de compresie confecționate din material special. Este importantă alegerea
mărimii potrivite și reevaluarea periodică pentru măsurători, de către personalul specializat, pentru că dimensiunile membrelor afectate se pot modifica de-a lungul timpului. Aceste măsuri încurajează circulația limfatică și ameliorează simptomele.
Exerciții fizice – acestea ajută la menținerea mobilității și stimulează circulația limfatică. Se pot realiza exerciții de tipul: rotirea umerilor, strângerea și desfacerea pumnlului, flexia și entensia gleznei, întinderea și flexarea genunchilor, ridicarea de greutăți etc. De asemenea, sunt recomandate exercițiile în apă și înotul.
În cazuri grave, medical poate considera necesară intervenția chirurgicală pentru eliminarea țesutului excesiv și reducerea edemului. În prezent există alternative eficiente la operaţie, precum anastomoza veno-limfatică sau transplantul de noduli limfatici.
Sunt câteva măsuri pe care le puteţi lua pentru a reduce riscul de limfedem (este vorba de limfedemul secundar, nu de cel primar) sau de complicaţii provocate de această afecţiune. Acestea sunt:
În cazul în care apar semne de inflamaţie sau infecţie, precum roşeaţă, durere, umflarea zonei afectate, căldură locală sau febră, mergeţi urgent la medic!
Vezi aici produsele pentru drenaj limfatic >>