Importanța poziției corecte în scaunul rulant

Cateterizarea intermitentă la femei
noiembrie 9, 2020
Limfedemul – prevenție și tratament
ianuarie 13, 2021

Importanța poziției corecte în scaunul rulant

 

Poziția corectă într-un scaun rulant este foarte importantă pentru menținerea sănătății utilizatorului și pentru realizarea activităților și îndeplinirea sarcinilor cât mai eficient. Fiecare persoană trebuie să adopte o postură diferită, dar corectă pentru tipul său de afecțiune și pentru a valorifica cât mai mult dispozitivul de mers.


Un scaun cu rotile reglat corect va fi mult mai confortabil pentru a sta în el, pentru a face manevre mai eficient și pentru a reduce stresul osos și muscular cauzat de mișcări nenaturale de propulsie. Configurarea scaunului cu rotile afectează drastic confortul dvs, postura, stabilitatea, precum și abilitatea de a folosi scaunul cu rotile.

Într-un scaun cu rotile reglat corect, ar trebui să aveți suficient spațiu pentru genunchi pentru a se potrivi sub blatul de masă. Suportul pentru picioarele dumneavoastră ar trebui să fie suficient de departe de sol, pentru a evita lovirea obstacolelor.

 

Poziția optimă de ședere pentru majoritatea utilizatorilor de scaune cu rotile este un unghi scaun-la-spate de 90° – 100° și un unghi la genunchi de 90° – 120°. Indicat: 90° scaun-la-spate si 120° la genunchi.

 

O poziție corectă în scaunul rulant oferă utilizatorului confort și ajută la reducerea punctelor de presiune pe fese, coapse, zona cervicală și lombară. Reducând astfel posibilitatea de apariție a escarelor sau agravarea lor. Pe lângă o poziție corectă în scaunul rulant, pentru a evita formarea escarelor, este recomandată utilizarea unei perne antiescară, special concepută pentru prevenirea sau tratarea escarelor de decubit care amenință persoanele care utilizează scaunul cu rotile.

Pe de altă parte, poziția corectă în scaunul rulant ajută la evitarea presiunii care se exercită asupra umerilor din cauza numeroaselor repetări ale gestului de mișcare a mâinilor pentru a înainta corespunzător. Scopul este de a ajunge în mod corespunzător la mânerele care servesc la împingerea scaunului și de a efectua mișcarea completă a brațului care inițiază propulsia. În cazul în care utilizatorul este poziționat prea jos în scaunul rulant, mânerele sunt mai sus decât brațele, propulsia va fi incomodă și, prin urmare, va fi mai scurtă și mai puțin eficientă.

În momentul în care se ia în considerare funcționalitatea unui scaun cu rotile, trebuie luați în calcul factorii biomecanici, precum înălțimea și poziția roților, dimensiunea lor, distanța dintre axe sau angulația acestora. De asemenea, este foarte important să se ia în considerare înălțimea scaunului în raport cu solul, tipul de picioare, înălțimea șezutului și cotierele. Toate aceste elemente trebuie să fie luate în considerare și atent selectate pentru ca utilizatorul să aibă o poziție corectă, iar sănătatea sa să nu fie afectată.

Alegerea fotoliului rulant potrivit poate avea loc numai în urma unei consultații prealabile în care viitorul utilizator va fi măsurat în vederea ajustării scaunului conform propriilor dimensiuni. Pe baza recomandării prescrise de medic, a dorințelor personale și cu sfatul consultanților, un utilizator de scaun rulant poate avea parte de confort maxim pentru a se bucura de viață în continuare. În magazinul online www.medicalexpress.ro puteți găsi diverse modele de scaune rulante, manuale, electrice, ajustabile, pliabile perfecte pentru strijinul de care aveți nevoie.

 

Vezi aici întreaga gamă de dispozitive de mers.

Call Now Button