Cateterizarea intermitentă la femei

Cateterizarea intermitenta la barbati
noiembrie 9, 2020
Importanța poziției corecte în scaunul rulant
noiembrie 24, 2020

Cateterizarea intermitentă la femei

Cateterizarea intermitentă sau autocateterizarea intermitentă este soluția sigură și preferată pentru golirea vezicii urinare. Este important ca vezica urinară să fie golită regulat, conform recomandărilor medicului specialist, pentru menținerea unei vezici sănătoase.

Ce este cateterizarea intermitentă?

Cateterizarea intermitentă este inserarea unui tub gol, numit cateter urinar, în vezica urinară, pentru a o goli de urină. Cateterul urinar este introdus prin uretră până în vezică, permițând urinei să intre în tub prin orificiile din vârful acestuia și să se scurgă din vezică.

Apoi, cateterul urinar se retrage din vezică și se aruncă. Pe măsura familiarizării cu acest proces, durata de autosondare se poate limita la câteva minute. Trebuie doar să exersați și să aveți încredere în dvs.

Scopul autocateterizarii intermitente este acela de a reproduce fenomenul natural al micțiunii, golirea vezicii urinare cu ajutorul cateterului realizandu-se de către pacient. Conform sfaturilor medicului, autocateterizarea intermitentă este recomandată de mai multe ori pe zi, pe durată temporară sau permanentă.

De ce cateterizarea intermitentă este recunoscută ca fiind superioară altor opțiuni?

Motivele pentru care cateterizarea intermitentă este considerată ca fiind metoda perfectă și sigură de golire a vezicii urinare sunt:

  • riscul foarte scăzut de complicații urinare
  • risc scăzut de infecții urinare
  • risc scăzut de pietre la rinichi și în vezică
  • stimă de sine crescută
  • viață sexuală
  • independență

Intimitatea, curățenia și facilitățile adecvate sunt esențiale pentru a vă simți încrezător efectuând cateterizarea intermitentă.

De ce să vă asigurați ca aveți o vezică urinară goală?

Dacă nu vă asigurați că vezica urinară este complet goală, urina poate deveni învechită, iar bacteriile din urină se vor multiplica, ceea ce poate duce la o infecție a vezicii urinare sau a tractului urinar. De aceea, este important să vă goliți vezica de 4-6 ori pe zi sau conform recomandărilor medicului dvs.

Cum realizați o autocateterizare corectă?

Înainte de a începe golirea vezicii urinare este important să aveți la îndemână toate lucrurile necesare unei cateterizări sigure. Iată care sunt pașii autocateterizării intermitente:

1. Spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun (sau cu un șervețel umed) și uscați-vă.

2. Poziționați-vă confortabil cu coapsele depărtate. Pentru multe femei, este de preferat să stea pe toaletă sau pe un scaun langă toaletă.

3. Cu o mână, separați labiile și spălați-le din față spre spate cu apă și săpun sau cu un prosop umed.

4. Dacă utilizați un cateter nelubrifiat, utilizați un lubrifiant solubil în apă și lubrifiați vârful și primii 2 centimetri ai cateterului.

5. Dacă utilizați un cateter lubrifiat (hidrofil), acesta va fi gata de utilizare.

6. Introduceți încet și ușor cateterul în uretră până când urina începe să curgă (aproximativ 2-3 cm). Apoi introduceți cateterul cu aproximativ 2 cm mai adânc și țineți-l acolo până când urina nu mai curge.

7. Când urina se oprește, începeți încet să retrageți cateterul. Se recomandă să rotiți ușor cateterul pe măsură ce vă retrageți și să vă opriți de fiecare dată când se scurge mai multă urină.

8. Opriți-vă scurt de fiecare dată când se scurge mai multă urină. Mișcați-vă puțin și îndreptați-vă pentru a vă asigura că vezica este complet goală.

9. Aruncați cateterul după ce îl folosiți (la deșeuri menajere) și spălați-vă încă o dată mâinile.

Pentru a vă familiariza și mai mult cu această metodă de golire a vezicii urinare vă recomandăm să urmăriți clipul de mai jos, în care sunt explicați toți pașii necesari autocateterizării intermitente.

Pentru informații suplimentare, sunați la ICare la 031 433 6111 și/sau consultați site-ul nostru, www.medicalexpress.ro

Call Now Button