Cateterizarea intermitenta la barbati

Staplerul chirurgical pentru tegument: 4 beneficii pentru chirurgi
Cateterizarea intermitentă la femei

Cateterizarea intermitenta la barbati

Cateterizarea intermitentă sau autocateterizarea intermitentă este soluția sigură și preferată pentru golirea vezicii urinare. Este important ca vezica urinară să fie golită regulat, conform recomandărilor medicului specialist, pentru menținerea unei vezici sănătoase.

Mai mult de jumatate dintre bărbații de peste 50 de ani se confruntă cu retenția urinară, dar nu sunt singurii care prezintă dificultăți în a-și goli vezica urinară. Această afecțiune poate fi cauzată de o leziune a coloanei vertebrale, de îngustarea pasajului uretral sau chiar de hipertrofia prostatei. Simptomele presupun debitul urinar scăzut și presiunea crescută în interiorul vezicii.

Retenția urinară poate duce la infecții, iar umplerea vezicii urinare poate cauza probleme la nivelul uretrelor și rinichilor, infecții urinare superioare și alte complicații.

Ce este cateterizarea intermitentă?

Cateterizarea intermitentă este inserarea unui tub gol, numit cateter urinar, în vezica urinară, pentru a o goli de urină. Cateterul urinar este introdus prin uretră până în vezică, permițând urinei să intre în tub prin orificiile din vârful acestuia și să se scurgă din vezică.

Apoi, cateterul urinar se retrage din vezică și se aruncă. Pe măsura familiarizării cu acest proces, durata de autosondare se poate limita la câteva minute. Trebuie doar să exersați și să aveți încredere în dvs.

Scopul autocateterizarii intermitente este acela de a reproduce fenomenul natural al micțiunii, golirea vezicii urinare cu ajutorul cateterului realizandu-se de către pacient. Conform sfaturilor medicului, autocateterizarea intermitentă este recomandată de mai multe ori pe zi, pe durată temporară sau permanentă.

De ce cateterizarea intermitentă este recunoscută ca fiind superioară altor opțiuni?

Motivele pentru care cateterizarea intermitentă este considerată ca fiind metoda perfectă și sigură de golire a vezicii urinare sunt:

  • riscul foarte scăzut de complicații urinare
  • risc scăzut de infecții urinare
  • risc scăzut de pietre la rinichi și în vezică
  • stimă de sine crescută
  • viață sexuală
  • independență

Intimitatea, curățenia și facilitățile adecvate sunt esențiale pentru a vă simți încrezător efectuând cateterizarea intermitentă.

De ce să vă asigurați ca aveți o vezică urinară goală?

Dacă nu vă asigurați că vezica urinară este complet goală, urina poate deveni învechită, iar bacteriile din urină se vor multiplica, ceea ce poate duce la o infecție a vezicii urinare sau a tractului urinar. De aceea, este important să vă goliți vezica de 4-6 ori pe zi sau conform recomandărilor medicului dvs.

Cum realizați o autocateterizare corectă?

Înainte de a începe golirea vezicii urinare este important să aveți la îndemână toate lucrurile necesare unei cateterizări sigure. Iată care sunt pașii autocateterizării intermitente:

1. Spălați și uscați bine mâinile.

2. Curățați ușor capul și vârful penisului (folosiți săpun și apă blândă sau un servețel dezinfectant). Utilizați o mișcare circulară, începând de la uretră spre exterior.

3. Deschideți cateterul și pregătiți-l conform instrucțiunilor de utilizare furnizate de producător.

4. Introduceți ușor cateterul în uretră până când urina începe să curgă.

5. După ce urina încetează să curgă, începeți să retrageți cateterul în timp ce îl rotiți ușor. Dacă utilizați un cateter cu vârf curbat, nu rotiți.

6. Opriți-vă puțin de fiecare dată când se scurge mai multă urină. Mutați puțin și îndreptați-vă corpul pentru a vă asigura că vezica este complet goală.

7. Aruncați cateterul după ce îl folosiți (la deșeuri menajere) și spălați-vă încă o dată mâinile.

Pentru a vă familiariza și mai mult cu această metodă de golire a vezicii urinare vă recomandăm să urmăriți clipul de mai jos, în care sunt explicați toți pașii necesari autocateterizării intermitente.

Pentru informații suplimentare, sunați la ICare la 031 433 6111 și/sau consultați site-ul nostru, www.medicalexpress.ro

Call Now Button