Staplerul chirurgical pentru tegument: 4 beneficii pentru chirurgi

Escarele și modalitatea de prevenție a acestora
iulie 20, 2020
Cateterizarea intermitenta la barbati
noiembrie 9, 2020

Staplerul chirurgical pentru tegument: 4 beneficii pentru chirurgi

Închiderea unei răni sau a unei operații chirurgicale este un proces medical ce poate fi făcut prin numeroase modalități. De la coasere cu fir, la lipirea unor bandaje adezive și capsare prin utilizarea unui capsator, sau stapler chirurgical pentru tegument. Deși statisticile arată că metoda coaserii este cea mai populară, unele situații medicale necesită expertiza specialistului în mai mult decât o singură tehnică și este important ca acesta să fie mereu pregătit cu informații și experiență.

Staplerele chirurgicale sunt utilizate pentru închiderea inciziilor după operații, o metodă alternativă eficientă pentru tradiționala suturare prin coasere. Staplerele ar putea reprezenta o opțiune mult mai bună în unele cazuri de chirurgie, față de suturi.

Capsele chirurgicale fixate cu staplerul sunt utilizate pentru închiderea inciziilor sau rănilor care sunt prea mari sau complexe pentru a fi închise cu sutura tradițională, dar și în cazul operațiilor majore. Chirurgii utilizează staplerul pentru a plasa capsele pe rana deschisă într-un mod sigur, rapid și precis. Procesul este mult mai eficient decât în cazul suturilor deoarece capsele sunt plasate instant, fără acțiuni adiționale.

Doctorii pot utiliza staplerul pentru a închide rapid o rană la nivelul pielii sau pentru a închide o tăietură într-o zonă greu accesibilă. Există o serie de beneficii pentru a-l utiliza: staplerul ajută doctorul să închidă rana cu un nivel minim de deteriorare a țesutului, în timp ce timpul petrecut sub anestezie  de către pacient este mai mic datorită rapidității de execuție a închiderii rănii, iar riscul de infecție scade.

Într-o meta analiză a 20 de studii ce au implicat un total de 2111 pacienți s-a dorit evaluarea suturilor versus stapler-ului în închiderea rănilor chirurgicale. Cinci dintre studii se refereau la operații ce țin de obstetrică/ginecologie, patru la tratamente în situații de urgență, trei studii legate de operații la cap/gât și o operație vasculară. În ceea ce privește timpul necesar pentru închiderea rănii, stapler-ul a obținut rezultate superioare. Diferența observată între sutură și utilizarea staplerului este 5.56 de minute/ operație. De asemenea, infecțiile rănilor au fost mai rare în cazul stapler-ului, față de suturi.

Într-un studiu pe un eșantion de 80 de pacienți ce au suferit o operație pentru extirparea țesutului cancerigen la cap sau gât, a fost concluzionat că staplerul este o alternativă mai bună decât sutura convențională. De ce? Pentru că oferă o posibilitate de închidere a rănii de 10 ori mai rapidă și este eficientă din punct de vedere al costurilor. De asemenea, oferă rezultate similare suturilor atunci când vine vorba de confortul pacienților, latura estetică și rata de existență a complicațiilor.

Astfel, utilizarea capselor poate să scadă timpul necesar finalizării unei operații și poate fi mai puțin dureroasă pentru pacient. De exemplu, staplerul este de multe ori utilizat după operații de cezariană deoarece ajută incizia să se vindece mai repede, reducând în același timp probabilitatea de apariție a cicatricilor. Mai mult, dintre tipurile de staplere existente pe piață, cele cu capse din titan sunt cunoscute pentru compatibilitatea lor cu țesuturile organismului uman, reducând riscul de apariție a inflamației sau infecțiilor și fiind posibilă execuția unui RMN, deși există corpi străini în organism.

Concluzionând, distingem patru avantaje pentru a folosi staplerul în închiderea rănilor chirurgicale:

  • Plasare rapidă – de 3 sau 4 ori mai rapid decât suturarea tradițională
  • Reacție minima din partea țesutului – capabil de a face ligatura rapid și de a reduce separarea țesuturilor și regiunilor legate, fără a fi respins de țesut
  • Riscul scăzut de infecții și hemoragii
  • Maximizarea siguranței și eficienței închiderii rănii

Desigur, în derularea activităților medicale zilnice, fiecare specialist știe cel mai bine care va fi modalitatea sa preferată de închidere a țesuturilor deschise, ce îi aduce cea mai multă eficiență pe masa de operație dar și cele mai multe beneficii pacientului. Cu toate acestea, este important ca fiecare doctor, indiferent de aria sa de activitate, să experimenteze produse alternative, pentru a putea lua cea mai bună decizie.

Dacă ești un doctor chirurg și dorești să încerci un stapler, Medical Express îți pune la dispoziție un stapler cu ambalaj expirat gratuit. Poți să îl folosești pentru a-i experimenta și demonstra modul de utilizare sau pentru a simula o situație reală de pe masa de operație. Există multe informații utile în cărți, precum și online, însă nimic nu se compară cu experiența reală pe care poți să o ai cu un instrument de lucru atât de important.

Contactează-ne pentru mai multe detalii!

Call Now Button