Escarele și modalitatea de prevenție a acestora

Informare COVID 19
Staplerul chirurgical pentru tegument: 4 beneficii pentru chirurgi

Escarele și modalitatea de prevenție a acestora

 

Ce sunt escarele?

 

Escarele sunt cunoascute ca fiind ulcer de decubit sau ulcer de presiune, o complicație foarte des întâlnită în rândul persoanelor imobilizate. Escara este o rană la nivelul pielii care apare în urma menținerii corpului într-o poziție fixă, fără mobilizare, o perioadă îndelungată. Din cauza presiunii constante exercitate asupra pielii, aceasta diminuează alimentarea cu sânge a zonei afectate, conducând la distrugerea țesutului respectiv.

Această complicație este întâlnită în principal la persoanele cu vârste peste 70 de ani, în special la femei, a căror speranță de viață este mult mai mare, dar și la persoane în jurul vârstei de 30 de ani, majoritatea sunt bărbați, ca urmare a numărului mare de traumatisme vertebro-medulare înregistrate în rândul acestora.

Locurile de apariție sunt zonele de contact pe salteaua patului și, în funcție de poziția pacientului, pot să apară în zonele cefei, pavilionul urechii (dacă stă pe o parte), partea posterioară a umerilor, omoplați, zona sacrală, fese, genunchi, glezne, călcâi și, de asemenea, orice zonă care stă mai multe ore în contact cu o suprafață dură.

 

Cum tratăm escarele?

 

Foarte important în tratarea escarelor este prevenția. Tratamentul escarelor începe din primele zile de impobilizare ale unei persoane prin:

  • Instalarea unei saltele antiescară pentru pat sau a unei perne antiescară pentru scaunul cu rotile.
  • Igiena tegumentului să fie corespunzătoare – schimbarea la timp a scutecului protector, păstrarea unui tegument curat, dacă persoana transpiră foarte tare ștergerea și uscarea corespunzătoare, dar dacă persoana are un tegument uscat este necesară hidratarea acestuia.
  • Controlul permanent al învelișului patului să nu aibă cute și, de asemenea, patul să nu aibă margini sau colțuri care să fie în contact permanent cu tegumentul persoanei.
  • Foarte important de reținut în tratamentul escarelor este căutarea activă a noi leziuni apărute. Persoana trebuie permanent inspectată în zonele de risc pentru a identifica modificări ale tegumentului. Dacă o persoană nu are escare nu înseamnă că nu poate face (câteodată chiar în câteva ore) și dacă o persoană are escare nu înseamnă că nu poate face și în alte locuri sau că cele care sunt nu pot evolua mai tare.
  • Un aspect de multe ori neglijat în tratamentul escarelor este alimentația, care trebuie să fie bogată în proteine, minerale, vitamine, la care se adaugă și o hidratare corespunzătoare.
  • Identificarea altor patologii, în special infecțioase și tratarea acestora. Infecțiile netratate (infecțiile pulmonare, urinare sau de altă natură) nu fac altceva decât să scadă rezistența organismului și să ducă la vindecarea greoaie a escarelor.

 

Perna antiescară

Recomandată utilizarea în fotoliul rulant. Permite un nivel excelent de respirație, previne și ușurează problemele de presiune apărute la suprafața de contact.

 

Vezi dispozitivele de îngrijire la domiciliu aici

Call Now Button