Sportul și stoma dumneavoastră
Cele mai întalnite complicații ale pacienților stomizați
[mashshare]

Numărul cazurilor de cancer de colon crește anual, această afecțiune este responsabilă de operarea a aproximativ 10.000 de pacienți noi în fiecare an, situându-se pe locul 2 ca incidență la bărbați și pe locul 3 la femei.

În cazurile în care afecțiunea este în stadiu avansat, medicul intervine pe cale chirugicală și poate recomanda îndepărtarea parțială a colonului sau realizarea unei stome.

Înțelegerea a ce este o stomă și cum este formată este un pas important în ceea ce privește modul în care va afecta viața de zi cu zi a pacientului.

Ce este o stomă?

Stoma este o deschidere artificială la nivelul peretelui abdominal a unei porțiuni a tubului digestiv sau a aparatului urinar, care permite trecerea materiilor fecale sau a urinei, fie din intestin, fie din tractul urinar.

Stoma este rezultatul unei operații care este menită să îndepărteze boala și să amelioreze simptomele.

Stoma este creată dintr-un capăt al intestinului, care este adus la suprafața abdomenului pentru a forma stoma (deschiderea).

Cate tipuri de stomă există?

În funcție de afecțiunea pe care o are pacientul, la nivelul tubului digestiv sau sistemului urinar, există 3 tipuri de stome:

 1. Colostomă
 2. Ileostomă
 3. Urostomă

De ce trebuie să port un sistem stomic?

Indiferent de tipul de stomă pe care îl are pacientul, toate materiile solide sau lichide care sunt evacuate din intestin trebuie colectate într-un mod sigur și convenabil. Acolo intervine sistemul stomic.

Sistemul stomic este conceput să se lipească de pielea de pe abdomen și să colecteze materiile solide sau lichide.

În funcție de tipul stomei pacientului, colostomă, ileostomă sau urostomă, sistemul stomic recomandat va fi diferit. Asistenta sau medicul chirurg vă va arăta care dintre sistemele stomice este potrivit pentru dvs., majoritatea pungilor sunt sigure și discrete. Nimeni nu va ști că purtați un sistem stomic, doar dacă decideți să spuneți.

Deși la început poate fi dificil să acceptați faptul că, va trebui să purtați un sistem stomic pe stomac, ar trebui să începeți să vă dați seama că este posibil să trăiți mult cu aceasta nouă condiție medicală.

Schimbarea pungii

Cât de des vă schimbați sau vă goliți punga depinde de tipul de sistem stomic pe care îl aveți.

Pentru colostomie recomandăm:

 1. Sistemul stomic fara evacuare, trebuie schimbat în fiecare zi, în funcție de cât de des se umple punga.

Sistem stomic Alterna New Generation, fara evacuare

sau

Sistem stomic Convex Light, fara evacuare

 1. Sistemul stomic cu evacuare, trebuie schimbat la maxim două zile. Se golește ori de cate ori este nevoie.

  Alterna New Generation 17500

  sau

  Sistem stomic Convex Light, cu evacuare

Pentru ileostomie recomandăm:

Sistemul stomic cu evacuare, trebuie schimbat la maxim două zile și golit de mai multe ori pe zi.

Alterna New Generation 17500

sau

Sistem stomic Convex Light, cu evacuare

Pentru urostomie recomandăm:

Sistemul stomic cu evacuare, care trebuie să fie golit de mai multe ori pe zi. Noaptea, sistemul stomic pentru urostomie poate fi atașat la o pungă de urină, astfel încât nu va fi nevoie să vă ridicați pentru a vă scurge sistem stomic.

Sistem stomic unitar opac cu evacuare Alterna

Pentru mai multe detalii legate de cum se golește sistemul stomic sau cum se schimbă, accesați canalul de YouTube Medical Express:

Vezi detalii

Fii membru pe Facebook în – Grup Suport în Stomaterapie dacă vrei să fii informat constant privind îngrjirea stomelor. –

Vezi detalii

Call Now Button