Știați că? Consumul de soia poate dezvolta mai rapid celulele canceroase

Bogdan, Jurist
august 1, 2019
Simona, Consilier Relații Clienți
septembrie 10, 2019

Nivelul crescut al unei proteine din soia ar putea favoriza dezvoltarea accelerată a tumorilor canceroase la femeile cu cancer la sân în stadiu incipient, avertizează cercetătorii americani.
Au existat până acum nenumarăte studii și cercetări care au arătat cât de benefică este soia pentru organismul nostru, însă acum, alți specialiști vin cu studii noi care răstoarnă încă odată ceea ce credeam.

“Proteina din soia poate accelera dezvoltarea cancerului”

Cercetatorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Centre din New York spun ca soia este foarte posibil să ducă la agravarea cancerului de sân la femei. Este vorba de nivelurile ridicate ale unei proteine provenite din soia, genisteina, care pot accelera dezvoltarea tumorilor mamare.

Pericolul este cu atât mai mare cu cât stadiul de descoperire a cancerului este în faza incipientă.

Studiul care aduce aceste date noi în lumea medicală a fost realizat asupra femeilor care au fost diagnosticate și care se aflau sub tratament.

Eșantionul de cercetare a cuprins 140 de paciente din America. O parte din ele a consumat o pudră cu proteină din soia, iar cealaltă parte un produs placebo. Durata administrării în ambele cazuri a fost de până la 30 de zile.

Oamenii de știință au putut compara felul cum se prezintă țesuturile afectate înainte și după operația de extirpare a tumorilor și au descoperit modificări genetice care favorizează dezvoltarea celulară. Această descoperire i-a făcut pe medici să creadă că întradevăr, proteina din soia poate accelera dezvoltarea cancerului.

Aceste noi informații ridică motive de îngrijorare că „soia ar putea avea un efect stimulator asupra cancerului la sân, la o anumită categorie de femei”, se arată în studiul publicat la începutul lunii septembrie în Journal of the National Cancer Institute.

 

Rezultate inexplicabile

Conform Daily Mail, cercetătorii nu știu încă dacă efectele consumului de soia sunt reversibile sau nu în cazul pacientelor cu cancer și se feresc să facă o afirmație clară încă.

“Deși modificările genetice erau prezente, nu este încă clar dacă acestea vor duce sigur la o accelerare a dezvoltarii cancerului. Doar 20% dintre pacientele care au luat soia au prezentat niveluri foarte ridicate de compuși metabolici ai genisteinei”, declară Jacqueline Bromberg, unul din coautorii studiului.

Tot ea a mai precizat că nu se explică la acest moment diferențierile apărute la pacientele supuse studiului în privința reacțiilor organismului după consumul proteinei de soia.

Avertisment din partea medicilor

Până la efectuarea altor studii concludente, unii medicii americani se gândesc deja la un avertisment în special pentru zonele unde soia se consumă în mod frecvent. “

Dacă aveți cancer la sân în stadiu primar, nu consumați soia în cantități mari. Dacă ați avut cancer, puteți consuma cu moderație”, a mai precizat Jacqueline Bromberg.

Sursa: www.formaremedicala.ro

Call Now Button