Îngrijirea colo/ileo/urostomelor

Utilizarea cateterelor

Pentru şi mai multe detalii, am creat special pentru dumneavoastră broşuri cu informaţii depre colo/ileostomie, urostomie, pe care le puteţi descărca accesând linkurile de mai jos.

Igiena zilnică a tegumentului peristomal (din jurul stomei) se face cu apă la temperatura corpului şi săpun cu pH neutru (săpun pentru copii).

Utilizaţi loţiunea curăţătoare Comfeel pentru igiena delicată şi eficientă a tegumentului, calmându-l, hidratându-l şi creând o senzaţie revigorantă.

Resturile de adeziv le puteţi înlătura eficient prin acţiunea isopropylalcoolului. Alantoina din compoziţie favorizează procesul de vindecare a tegumentului afectat. Loţiunea curăţătoare Comfeel se poate folosi pentru igiena tegumentului peristomal şi în condiţii zilnice, însă nu înlocuieşte apa şi săpunul.

Se recomandă, de asemenea, utilizarea filmului protector Comfeel care formează prin aplicare un strat subţire, protector, semipermeabil, elastic şi rezistent la apă şi care protejează tegumentul expus acţiunii agresive a secreţiilor intestinale şi urinei.

În cazul în care tegumentul peristomal s-a iritat, apelaţi imediat la unul dintre specialiştii noştri care să vă recomande tipul de cremă pe care îl puteţi folosi in funcţie de gradul de iritaţie al tegumentului peristomal.

Încercaţi să depistaţi care este cauza apariţiei iritaţiei şi urmaţi măsurile corespunzătoare recomandate mai jos:

 • decuparea incorectă a flanşei (nu aţi respectat forma sau dimensiunea stomei la decupare). Rugaţi unul din specialiştii noştri să vă înveţe metoda corectă de decupare a flanşei sau citiţi broşura de mai jos pentru folosirea dispozitivelor pentru stomii.
 • aţi slăbit intre timp şi tipul de flanşă nu se mai potriveşte: rămân spaţii între flanşă şi tegument (stomă retractată, înfundată). Cereţi specialiştilor noştri să vă recomande tipul de dispozitiv care se potriveşte cel mai bine situatiei create: flanşe convexe Alterna sau Pasta Coloplast.
 • cicatrici pe tegumentul peristomal (in urma unui tub de dren), pliuri sau cute. Se recomandă utilizarea Pastei Coloplast.
 • schimbarea pH-ului tegumentului datorită unor tratamente: chimioterapie, radioterapie, persoane diabetice, tratamente curative la bolnavii cardiaci, etc. Apelaţi la specialiştii noştri pentru a vă recomanda în funcţie de gradul iritaţiei una dintre cremele profesionale Coloplast.
 • tegument alergic sau sensibil. Se recomandă Gama Specială Alterna, disponibilă pentru toate tipurile de stome.
 • tegument uscat sau iritat datorită acţiunii agresive a secreţiilor intestinale sau urinei: în acest caz pielea poate fi ori foarte uscată, “creponată”, ori roşie pe anumite porţiuni sau pe toată suprafaţa (în funcţie de zona care a stat în contact cu secreţiile intestinale sau urina). Se recomandă utilizarea cremei hidratante Barrier Comfeel care va vindeca iritaţia uşoară a tegumentului, îl va hrăni şi va menţine valorile normale ale pH-ului.
 • apariţia pe tegumentul peristomal a unor răni, vezicule, pustule sau iritaţii. Se recomandă utilizarea cremei protectoare Protact Conveen care are proprietăţi sicative datorită oxidului de zinc din compoziţie.

În cazul în care sunteţi o persoană activă sau desfăşuraţi activităţi fizice, vă recomandăm să utilizaţi centura suplimentară de siguranţă.

Pentru reglarea şi controlul tranzitului intestinal şi pentru obţinerea unei senzaţii de libertate şi siguranţă, se recomandă irigarea cu sistemul de irigare Alterna.

Puteţi utiliza irigarea dacă:
 • aveţi o colostomă pe intervalul sigmoid al colonului
 • aveţi o colostomă relativ simplă
 • sunteţi motivat şi apt din punct de vedere fizic pentru a realiza irigarea
Nu puteţi folosi irigarea dacă aveţi:
 • ileostomii
 • stomii transversale sau ascendente
 • boala lui Chron
 • vederea slabă
 • diaree
Call Now Button